Brembo známe coby tradiční italskou firmu, která je v našem motorkářském světě vnímána za dodavatele brzdových systémů. Co bylo dodnes, nemusí být navždy, protože se Brembo pomalu zbavuje italské trikolóry.

Od té doby co korporace řídí najatí manažeři, které zajímá pouze vzrůstající trend objemu prodejů, zanikají tradice. Na podobnou cestu se aktuálně vydává i italské Brembo, které otevírá své sídlo v Nizozemsku. Na tuto skutečnost byli upozorněni držitelé podílů ve společnosti na posledním společném setkání se správní radou společnosti. Brembo za tímto účelem zřídilo pod nizozemskou jurisdikcí společnost Brembo Nv., která již vydala své akcie.

Brembo si k této cestě připravilo dostatečný počet stavebních kamenů, zejména akvizicemi svých konkurentů, jako byl například AP Racing, dánský výrobce brzdových systémů a destiček SBS, španělský výrobce brzd J.Juan a Braktec, velikého čínského výrobce destiček ASIMCO, či investic do výrobců kol Marchesini, nebo výrobce pneumatik Pirelli. Svými nákupy se stává Brembo čím dál tím více globální společností, která cítí potřebu volnějšího pojetí byznysového práva, k čemuž se mu zákonodárství Nizozemska velmi hodí. Zejména pro možnosti budoucího růstu prostřednictvím skupování vhodných konkurentů, k čemuž má nizozemské právo lepší podmínky než italské.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Brembo sice deklaruje, že jeho daňovým domicilem nadále zůstává Itálie a jeho akcie se stále budou obchodovat na Milánské burze cenných papírů. Ale z historických zkušeností víme jak tyto přesuny probíhají a povíme si za tři roky, na které straně hranice bude Brembo stát. Faktem je, že Brembo má stále v Itálii veliké množství výrobního potenciálu, který mu zřejmě v Itálii stále zůstane. Alespoň v to doufáme a doufáme, že ho coby "nadnárodní automotive korporace se sídlem v Nizozemsku" nebude posouvat po zeměkouli, jak se mu to bude zrovna finančně hodit.