Jak svého času prohlásil světoznámý česko-australský motokrosový jezdec Wendy Matejka, že celá Praha je pro motokrosového jezdce opravdový ráj, protože je plný výmolů a čičistouns (kočičích hlav s asfaltovou polevou)... jsou městské aglomerace ideálním prostředím pro lehký motocykl typu street scrambler.

A přesně takový stroj nám přinesla Honda v podobně motocyklu CL500. Spolehlivý a nezáludný motor, měkký žehlící podvozek a vzpřímená jízdní pozice, která nabídne dobrou orientaci v městském hustém provozu.

Nádech klasického designu beroucího si inspiraci v modelech CL z šedesátých a sedmdesátých let doplňují moderní prvky ve formě full-LED osvětlení, digitálního přístrojového panelu, ABS systému optimalizovaného pro občasnou návštěvu nezpevněných cest, nebo také světelnou signalizací při nouzovém brždění.

Nádech klasiky spatříme při pohledu na kulaté přední světlo, kulatý přístrojový panel, kulatá zrcátka, ale také při pohledu na gumové prachovky předních tlumičů, nebo gumové chrániče na nádrži. Honda CL500 zaujme zcela jednoduchou konstrukcí, která již na první pohled slibuje nekonečnou spolehlivost.

Motocykl je osazen dvouválcovým motorem o objemu 471 kubíků, který poskytuje výkon 34,3 kW při 8500 otáčkách a nejvyšší točivý moment 43,4 Nm při 6250 otáčkách. Přední část motocyklu nese značnou designovou podobnost s malým cruiserem Rebel 500 a majitelům tak dává jasně najevo, odkud motocykl pochází. Od středu motocyklu dozadu je již vše zcela jinak a CL zde již nese jasné prvky klasického scramblera ve formě ploché sedačky a vysoko uložené koncovky výfuku.

Přední kolo má průměr 19 palců, zadní potom 17 palců. Jsou obuta do pneumatik Dunlop Mixtours, které snesou občasnou návštěvu prašných cest. Přední tlumiče mají průměr 41 milimetrů a pro těžší, či naopak lehčí majitele se hodí zadní tlumič umožňující nastavení podle hmotnosti posádky. Přední kolo má dráhu odpružení 150 milimetrů, zadní potom 145 milimetrů. Nepříliš vysoký výkon motoru je dostatečně bržděn předním 310-milimetrovým kotoučem s dvoupístkovým třmenem a zadním jednopístkovým třmenem, který se zakusuje do 240-milimetrového kotouče.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Výška sedačky je 790 milimetrů, tudíž na zem na křižovatce vždy dosáhnete. Model CL500 pro rok 2023 bude dostupný v barevných provedeních Oranžová Candy Energy Orange, zelená metalíza Mat Laurel Green Metallic, modrá Candy Caribbean Blue Sea a matná černá metalíza Matt Gunpowder Black Metallic.