Po více než roce nám přináší Yamaha inovovaný nejvyšší model Ténéré 700 - s označením World Rally.

V únoru 2022 si Yamaha s Ténéré 700 prodělala významný reparát, kdy uvedla na trh nový model Ténéré World Raid. Tento počin do značné míry a dá se říci že kompletně vyvrátil pochyby o schopnostech Yamahy dodat zákazníkům potentní cestovně-endurový stroj. A dokonce očekávání výrazně předčil. Letos tento motocykl dopilovává maličkostmi k dokonalosti v modelu World Rally.

Nutno říci, že World Raid nezůstal v nabídce Yamahy sám. Zůstala s ním i zcela původní Ténéré 700 i Ténéré 700 Rally Edition, což jsou stroje v původní technické specifikaci, které sice prošly v roce 2022 drobnou modernizací, stále ale cílí na cenově citlivé zákazníky. A i v těchto levnějších modelech přinesla Yamaha některé inovace, jako třeba barevný TFT přístrojový panel a možnost moderovat ABS ve třech režimech. Nový World Rally je prakticky téměř totožný s loňským World Raid a zásadně se liší pouze novým zbarvením a sériově instalovanou koncovkou výfuku Akrapovič.

Trochu se v těch modelech začínáme ztrácet. Protože Ténéré -> Rally Edition -> World Raid -> World Rally se může velmi snadno splést a mezi každým modelem je cca 1 až 1,5 roku rozdílu. O tom jaký vlastně je předchozí model World Raid se můžete dočíst v našem předchozím článku. Z něj prakticky z 95% vychází i nový World Rally.

Yamaha XTZ660 Ténéré v edici Marathon (1994), jehož barevné provedení čerpalo z dakarského rally speciálu z roku 1993

Ve World Rally tedy můžeme nalézt:

  • Dvě nádrže o souhrnné kapacitě 23 litrů
  • Ploché dvoudílné sedlo s možností snadného pohybu jezdce dopředu a dozadu
  • Zesílený a rozměrný kryt motoru
  • Vylepšené tlumiče KYB se zdvihem 230 a 220 milimetrů
  • Nastavitelný tlumič řízení Öhlins
  • 5-palcový barevný TFT displej s možností připojení mobilního telefonu
  • Možnost přepnutí grafiky displeje do tří barevných schémat
  • Systém ABS s možností přepínání do tří režimů (ABS/Enduro ABS s blokací zadního kola/zcela vypnuté ABS)
  • Odlehčená koncovka výfuku Akrapovič s krytem výfukového svodu.

Yamahu Ténéré World Rally snadno odlišíme pomocí zcela černých předních tlumičů se stříbrným nápisem KYB a také díky barevnému schématu s růžovou barvou, který odkazuje na dobové barevné schéma Yamahy XTZ660 Ténéré z roku 1994.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY
  • Bezztrátová převodovka pro masy - Yamaha ji uvede v nové R1

Dostupnost v tento moment neznáme, stejně jako neznáme cenu. Můžeme se trochu odrazit od modelu World Raid, který stojí 339990,- Kč. World Rally s Akrapovičem by tak mohla atakovat a spíše i přesáhnout částku 350 tis. Kč.