Honda nepřestává překvapovat. A zejména její tým, který se zabývá převodovkami je, zdá se, velmi vynalézavý. Jsou to samozřejmě jejich stávající převodovky DCT, ale také...

...včera představený nový systém spojky Honda E-Clutch, který umožní se rozjíždět, zastavovat a řadit bez spojky.

Nicméně vše toto je slabý odvar ve světle nových zpráv z vývojového oddělení Hondy. Ta oznámila akvizici systému NIA a práci na převodovce, která bude řadit rychlostní stupně na základě vaší myšlenky.

Dříve narození si možná vzpomenou na systém NIA, který před mnoha lety uvedl na trh startup Brainfingers Technology. Systém, který umožňoval hráči počítačových her pohybovat objekty na obrazovce počítače pouhou silou myšlenky. Už sám název NIA (Neural Impulse Actuator) vystihuje účel tohoto přístroje. Tento systém se stal natolik úspěšný, až ho nakonec koupila herní divize společnosti OCZ Technology. OCZ se později ovšem poněkud potácela ve finančních problémech a tak systém NIA už nijak dál nerozvíjela a nakonec skončil v patentovém portfoliu Hondy.

Honda do něj nyní investuje nemalé prostředky, za účelem konstrukce systému MINDSHIFTER, který v příštích letech nahradí stávající quickshifter. Znamená to, že převodovka bude řadit rychlostní stupně tak, jak si budete vědomě přát. Bude stačit jen pomyslet na "teď dvojku" a převodovka sama zařadí dvojku.


Kalibrace systému NIA pomocí hry PONG

Na podobném principu fungoval i systém NIA, který sbíral signály mozkové aktivity pomocí tří senzorů na čelence, které se dotýkaly čela uživatele. Honda by měla tyto senzory (respektive senzor, který by měl nyní být jen jeden) vyvést v podobě laserového čidla, které se bude díky malé kameře neustále skrze hledí helmy zaměřovat na kořen nosu a přenášet signály mozkové aktivity řidiče motocyklu do řídící jednotky.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Po vlastních zkušenostech s podobnými systémy víme, že je nutné tento přístroj pečlivě nakalibrovat na každého člověka zvlášť. Původní systém NIA se kalibroval pomocí moderní iterace počítačové hry PONG, kdy jste myšlenkou pohybovali destičkou odrážející kuličku nahoru a dolů. A právě PONG my měl být v budoucnu součástí infotainmentu motocyklů Honda, sloužící ke kalibraci MINDSHIFTERU.