Minulý týden byl BMW Enduro Park v německém Hechlingenu svědkem odhalení nejnovější inovace BMW v oblasti převodovek. Vybrané modely motocyklů BMW budou v roce 2025 k dispozici s automatickou převodovkou.

Představený motocykl BMW R1300 GS přímo ze zdrojů BMW dává na vědomí, že tyto vybrané modely budou právě modely s boxerovým motorem. BMW pracovalo pět let na systému, který je evolucí stávajícího quickshifteru, zcela eliminuje spojkovou páčku a robotizuje celý systém spojky.

bat1

Jezdec bude mít na výběr ze zcela automatizovaného systému, nebo si bude moct sám řadit rychlosti prostřednictvím standardní řadící páky. Volbu režimu bude provádět prostřednictvím přepínače integrovaného do držáku levého zrcátka na levé straně řídítek.

bat5

Automatizovaná spojka by měla zajistit i rozjíždění a zastavování. Řadící páka na levé noze již nebude mít mechanickou vazbu na převodovku, ale bude to prostě jen elektronický switch, který bude dávat pokyn robotizované převodovce o potřebě změnit převodový stupeň.

bat2

ASA (Automated Shift Asistant) bude řízen skrze standardní řídící jednotku a jeho funkce budou podřízeny zvolenému jízdnímu režimu. Je tedy zřejmé, že například v jízdním režimu Dynamic bude řídící jednotka řadit ve vyšších otáčkách než v jiných režimech. Každý jízdní režim by měl mít svou vlastní řadící charakteristiku.

bat4

Podle slov představitelů BMW, možnost nožního řazení u motocyklů BMW prozatím zůstane, i když se bude jednat pouze o elektronický senzor. Jezdci BMW podle výzkumu firmy upřednostňují řazení nohou, přičemž se rukama mohou plně věnovat řízení, než aby hledali za jízdy a mačkali nějaké tlačítko na řídítkách.

bat3

Nic není zcela zadarmo. tedy mimo ceny, která bude v příplatku kolem 1000€, systém jako takový váží přes dva kilogramy. Pokud se vám vybije baterie v motocyklu, stroj také nepůjde roztlačit nebo roztáhnout. Převodovka bude mít svou "parkovací pozici" do které se bude vždy zamykat při uzamknutí stroje.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

V Hechlingenu představený stroj je ze slov BMW pouhý prototyp, ovšem ve zcela finální fázi vývoje. BMW předpokládá, že automatickou převodovku nabídne ve vybraných motocyklech někdy v průběhu roku 2025. Vyjádřili se k němu trenéři enduro parku, kteří souhlasně hovoří o naprosto bezproblémové funkčnosti a dobré ovladatelnosti stroje. Takže se i my necháme překvapit.

bat6