Krämer Motorcycles představuje svůj sériový motocykl GP2-890RR, který si budete moct koupit již na počátku září 2023. Budete muset být rychlí, protože série bude čítat pouhých 125 kusů.

Již na první pohled je zřejmé, že tento stroj si koupí jen skalní fanoušci okruhového ježdění. Jistě, není to Sutter MMX500, který váží 127 kilo a dosahuje výkonu 195 koní. Krämer GP2-890RR bude ovšem o 2/3 levnější, protože byste se měli při jeho pořízení vejít do milionu korun.

Už jen proto, že využívá motoru KTM LC8c. Nebo alespoň jeho základu, protože spousta jeho komponent prošla revizí. Také proto se podařilo z motoru, který má standardně 121 koní získat koní 138. Díky kovaným titanovým ojnicím Pankl, kovaným vysoce kompresním pístům také od firmy Pankl, které dosedají do nově navržených CNC obrobených hlav. Dále díky titanovým sacím i výfukovým ventilům a novým vačkám, které mají agresivnější závodní geometrii. A mnoha dalším zásadním změnám jak na straně hardwaru, tak i softwaru.

Přesto se stroj nezříká moderních vlastností a nejedná se o na kost oholený motocykl. Nabízí kontrolu trakce, wheelie control, šestiosou inerciální jednotku Mectronik napojenou na ECU. Před pilotem je integrován přístrojový TFT panel AiM MXS 1.3 s integrovaným GPS lap timerem, s nahranou databází závodních okruhů a s možností jeho managementu skrze aplikaci Race Studio.

Příhradový rám z trubek 25CrMo4 stojí na předním podvozku WP APEX Pro 7543 s plnou nastavitelností, a na plně nastavitelným monoshocku WP APEX Pro 7746. A na z hliníku kovaných kolech Dymag o průměru 17 palců. Přední kolo je bržděno dvojicí třmenů Brembo Stylema na 290-milimetrových kotoučích. Zadní 230-milimetrový kotouč je bržděn třmenem Brembo P2.

Kapotáž je samozřejmě kompozitní, pro dosažení co nejnižší hmotnosti. Místy je sklolaminátová, místy z trikompozitu sklolaminát-karbon-kevlar. Krämer hovoří o tom, že nová kapotáž u modelu RR má o 9% lepší aerodynamiku než u modelu R, což je přetaveno do vyšší maximální rychlosti o 15 km/h. Nádrž má kapacitu 16 litrů.

Krämer Motorcycles byla založena v roce 2013. Zabývá se stavbou a sériovou výrobou zejména závodních motocyklů. Krämer GP2-890RR byl představen v červnu 2023 na brněnském okruhu a je to jeden z aktuálně čtyřech strojů, které Krämer vyrábí. V jeho nabídce můžeme najít již výše zmíněný model 890R, ale také supermono motocykly s motorem KTM 690 - EVO2-690S a EVO2-690R. Nově představený Krämer GP8-890RR by se měl s cenou pohybovat kolem 42000 €