Název HolkOFF se v českých luzích zabydlel. Tedy zejména na sociálních sítích. Co si pod ním můžeme představit?

Zkusme si představit modelový případ. Jste slečna či dáma, která společně se svým mužem každý začátek roku hltá novinky z Rally Dakar. A zvažujete, že byste si chtěla také vyzkoušet jízdu na motorce mimo asfalt. A nebo již na motorce jezdíte a vnímáte, že jízda po asfaltu je kolekcí restrikcí a mnoha omezení a ona motorkářská svoboda vám tak nějak uniká.

Jako žena máte potom několik možností co se s tím dá dělat. Můžete si koupit terénní motorku a zkusit se vetřít do společnosti místních motorkářů. To se ale často podobá, jako byste chtěla naskočit do rozjetého vlaku. V případě endura, je to doslova naskočení do rozjetého Pendolina. Nebo můžete přesvědčit nějakého svého kamaráda, aby vám věnoval několik svých chvil a svět endura vám trochu pootevřel, pokud na vás bude mít dostatek trpělivosti. A nakonec i času, protože proces z nováčka na průměrně schopnou jezdkyni je na několik let.

To nemusí být úplně snadné a už vůbec ne samozřejmé. Muži jsou tvorové netrpěliví a po nějaké době vašich neúspěchů dokáží být i celkem solidně vzteklí. Mužská a ženská psychika totiž jedou na dvou zcela odlišných kolejích. V případě motokrosu je situace trochu jednodušší. Můžete se svou motorkou dorazit na nějakou trať ve svém okolí a společně s dětmi si tam kroužit kolečka dokola. A když jich odkroužíte zhruba patnáct tisíc, můžete mít ze sebe pocit že už to tak nějak umíte.

Další možnou variantou je spojit se se skupinou HolkOFF. HolkOFF je nováčkovským inkubátorem, díky němuž se můžete snadno dostat k informacím od úplného začátku. HolkOFF je komunita, která aktuálně čítá nějakých 450 členek, díky kterým se s čistě ženským pohledem na věc dostanete k informacím, jak začít. Počínaje výběrem motocyklové výbavy bez zbytečných pokusů a omylů, konče výběrem motorky. A to vše bez přispění mužského elementu, který do ženského ekosystému přináší testosteronem zbytečně vymezený pohled na věc.

Přitom HolkOFF není pouze pro enduro a motokrosové jezdkyně. Ale pro všechny holky, které se jakýmkoliv způsobem chtějí vymanit z nesvobody asfaltových silnic. Lze mezi nimi najít jak motokrosové specialistky, stejně tak holky, které se svým velikým cestovním endurem sjíždějí šotolinové cestičky v jižní Evropě a také v severní Africe.

Já osobně jsem se s HolkOFFem setkal již před třemi lety, kdy vznikla stejnojmenná skupina na Facebooku. Tato skupina je nosným prvkem HolkOFFu dodnes a každý den se rozrůstá o další a nové členky. Mužům je do ní vstup striktně zakázán a tak v ní mohou holky koexistovat na základě podobné myšlenkové frekvence. Jedním se zajímavých stmelujících prvků HolkOFFu jsou pravidelná měsíční soustředění, která se oproti zavedeným chlapským "tréninkům" značně liší.

Samozřejmě, nosným prvkem soustředění je jízda v terénu a prakticky vždy se odehrává v blízkosti nějaké motokrosové tratě. Součástí tohoto soustředění je ale také enduro výuka a také pravidelná cestovatelská offroadová vyjížďka, takže HolkOFFové soustředění osloví široké spektrum jejích členek.

Jako pozorovatel do HolkOFFu nijak významně nezasahuju. Je ale zajímavé pozorovat, nakolik je onen ženský svět odlišný od toho chlapského. HolkOFF umožňuje svým členkám si vypůjčit několik modelů motocyklů, aby si je holky mohly osahat a nechat dotéct do hlavy, k čemu je to vlastně vůbec táhne.

Jestli je baví se vyšťavit na rychlé motokrosové trati, překonat samy sebe v terénu v přírodě, či zda-li by spíše chtěly navštívit daleké kraje, kde je asfaltových cest opravdu pomálu. A ony se HolkOFFu odvděčují vzájemnou vlídností, pochopením a nezbytnou zásobou jídla, svařáku a zábavy.

HolkOFF kolem sebe již vygeneroval několik skupin holek offrouďaček, u kterých nemusí novicky naskakovat do rozjetého Pendolina. Spolupráce s několika špičkovými lektorkami jim umožňuje postupně pronikat do tajů techniky jízdy, osahávat si neznámé jízdní styly. A postupně se rozjíždět tak, aby holky byly důstojnými parťačkami chlapů enduráků, kteří se nemusí bát je vzít do těžšího terénu, či na zahraniční výlet třeba do bosenských hor.

Čím je tato skupina větší, tím je samozřejmě atraktivnější. Není hezčí pohled, než na hezkou holku na motorce a tak jim holkám budeme držet palce, ať jich mezi námi máme víc a víc.

Foto: archiv autora, Petra Veselá