Aprilia uveřejnila před několika dny dva nové modely. Tvoří tu nejmladší generaci motocyklů společnosti Aprilia.

Příběh modelů RX se nám odvíjí už od roku 1985. Sice s malými přestávkami, ale modely RX 50 a 125 jsou po desítky let zažité lehké enduro motocykly. V roce 2006 je doplnil model SX - supermoto. Tyto dva nové modely se považují za extrémně zábavné mašiny. Je tomu tak proto, že se dají užít pro každodenní ježdění po silnici, ale i pro ty náročnější offroadové cesty. 

Obě dvě Aprilie mají stejný základ. Rozdíly jsou především v zaměření, na co se bude ona motorka využívat. Je tím myšleno to, že model SX 125 je supermotard a je určený pro zábavu na silnici či asfaltové závodní trati. Model RX 125 je oproti SX zaměřený více na offroad. Oba modely jsou určeny především pro mladé začínající jezdce, kteří ještě nezvládnou řídit náročnější motorku a nebo si chtějí užít více zábavy na lehčí krosce. 

Oba dva modely mají čtyřtaktní motor o objemu 124,2 kubíků s maximálním výkonem 11 kW při 10 000 otáčkách za minutu a maximálním točivým momentem 11,2 Nm při 8 000 otáčkách za minutu.

Motardový model SX má sedmnáctipalcová kola obutá do hladkých pneumatik na silnici. Předností této motorky je její lehkost, ovladatelnost a rychlost. Vděčí za to svému modernizovanému motoru, který nyní splňuje emisní normy Euro 5. Motorka podědila design ostatních modelů Aprilia.

Endurový model RX je určen především pro offroadové nadšence. Je vybaven ve předu 21-ti palcovým a vzadu 18-ti palcovým kolem. Ty jsou obuty do terénních pneumatik. Motorka působí jako neohrožená královna lesa, která neváhá zdolat nejeden kamenitý kopec.

Aprilia se stala vůbec první značkou, která představila u svých motardů a endur svůj unikátní jednoduchý a estetický design. Nové modely zaujmou hlavně díky tomu, že jejich design slouží především funkčnosti a neobsahuje přebytečné prvky. Rám spolu s motorem, kyvnou vidlicí, kolama a hliníkovými řidítky je nalakován atraktivní černou lesklou barvou. Jejich barevné provedení "Rally Tribute" znázorňuje charakteristické barvy úspěšných offroadových motocyklů značky Aprilia.

Modely mají pod sedlem malý úložný prostor, do kterého můžeme připojit USB konektor a do kterého se vejdou i ty nejpotřebnější věci.

Motocykly mají bytelný dvojitý ocelový rám a jsou vybaveny brzdovým systémem ABS. Přední kotouč modelu SX má průměr 300 mm a je vybaven dvoupístkovým plovoucím třmenem, doplňuje ho kotouč v zadní části motocyklu o průměru 200 mm, který je vybaven rovněž plovoucím třmenem. Model RX je vybaven kotouči o průměru 260 mm vpředu a 220 mm vzadu rovněž s dvoupístkovými třmeny.

Dále jsou vybaveny odpružením, jež představuje 41 mm obrácené teleskopické vidlice, které nabízí zdvih 240 mm. Vzadu jsou vybaveny tlumičem monoshock s progresivním přepákováním. Natankovaný stroj váží 134 kilogramů.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Aprilia RX je vybavena prestižními ráfky s černě lesklými náboji.

Aprilia SX je vybavena vyplétanými ráfky a je obuta do širších pneumatik 100/80-17" a 130/70-17", které zajišťují maximální přilnavost za každých podmínek.

Model RX je dostupný ve dvou barevných provedeních, jsou to "Silver Speedway" a nově přidaná varianta "Rally Tribute", zatímco model SX je zdoben agresivním barevným provedením "Red Raceway".