Ještě před tím než BMW oficiálně uvede svůj model M 1000 XR na veřejnosti, dostala se ven celá kolekce informací.

"Prototyp motocycklu M 1000 XR je neofociálním představením třetího motocyklu BMW s písmenem M na začátku. Motocykl M 1000 XR jsme vyvinuli na základě superbike S 1000 RR, jako cestovně-sportovní motocykl, se kterým můžete absolvovat dlouhé vzdálenosti a současně si zažít chování supersportu. M 1000 XR má jeho dynamiku a to jak na silnici, tak na závodní dráze."

Dominik Blass, produktový manažer BMW

 

Těmito slovy uvedl v Monaku Dominik Blass nejnovější přírůstek BMW do kategorie motocyklů Adventure-sport, který vzhledem k tomu že obsahuje písmeno M, je protkán DNA závodních motocyklů BMW. M-ková řada motocyklů BMW přišla již v roce 2019, v počátku coby superbike M 1000 RR, později jako nabušený roadster M 1000 R. Aktuální fotografie pocházejí přímo od BMW a představují prakticky hotový vzhled motocyklu, který se bude měnit už jen pomocí barevných variant.

Čtyřválcový motor tohoto crossoveru pochází ze superbike S 1000 RR. Je vybaven systémem variabilního časování ventilů Shiftcam, dosahuje výkonu 147 kW (200 koní), což při hmotnosti plně natankovaného motocyklu 223 kilogramů představuje doslova raketu na chůdách. Pokud by to někomu bylo ještě málo, může si nechat motocykl dodatečně osadit balíčkem M Competition Package, který ještě o něco sníží hmotnost stroje.

Vzhledem k tomu že stroj přesahuje maximální rychlost 280 km/h, je podobně jako ostatní motocykly M-kové řady vybaven aerodynamickými winglety na bočních kapotážích, zajišťující dodatečný aerodynamický přítlak za vysokých rychlostí. Pro zajištění vysokého brzdného výkonu je M-XR osazeno stejnými brzdami, jako superbike M1000RR.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Vícena detailů si nechává BMW pro sebe a je možné, že nám je po nějaký čas bude dávkovat salámovou metodou. A možná, že se zbytek dozvíme již 6. července, kdy chce BMW uvést i nové R 1300 GS. Kdy přijde M 1000 XR na trh také není známo. Dá se očekávat že v druhé polovině tohoto roku.