Zkušený motorkář může namítnout, že oblečení se stříbrem je na trhu již dlouho a že vám tedy neříkáme nic nového. My jsme se ale rozhodli se v daném odvětví trochu víc porozhlédnout a zjistili jsme tak, že pořídit si dobré funkční oblečení je obdobné tomu, jít si koupit olej do motorky, prostě je z našeho pohledu třeba řešit několik proměnných, od kterých se výběr takového oblečení odráží. Nejdříve ale začneme od samého počátku.

Hodně z rychlíku se mrkneme do minulosti, kdy aplikaci stříbra, jako antimikrobiálního prostředku, využívali lidé už od starověku. A to především v domácnosti například formou stříbrných talířů, džbánů apod.. V rámci povrchové úpravy se však takto používá dodnes a jeho využití se rozšířilo i do zdravotnictví. Doba jde však stále kupředu, a tak můžeme dnes navíc díky pokročilým technologiím využívat stříbro i ve formě nanočástic. A zde už se přímo dotýkáme fáze, která dopomohla k použití tohoto ušlechtilého kovu v textilu a oděvech.

V rámci použití stříbra v textilním odvětví se dá říct, že existují základní dva možné způsoby aplikace nanočástic stříbra do textilie. Jednou formou je povrchová úprava, kdy se nanočástice stříbra aplikují nástřikem, nebo namáčením v koncentrátu a posléze se nechají na textilii zaschnout. Druhou formou je použití vlákna s pevně zafixovaným stříbrem. Přičemž toto vlákno zajišťuje v podstatě neomezenou trvanlivost antimikrobiálních vlastností, které mu stříbro propůjčuje. U aplikace pomocí roztoku je tato trvanlivost snížená, protože nanočástice se běžným nošením a praním z textilu uvolňují a textil pak ztrácí vlastnosti, které mu stříbro apriori předurčuje. Mezi tyty vlastnosti patří i díky speciálně tvarovanému vláknu zvýšení odvodu potu od pokožky, a zabránění množení bakterií, což je rovno rozvoji nepříjemného zápachu, a to celé platí i při velké zátěži. Čímž enduro, náš milovaný sport, bezesporu je, a proto jsme zajásali a pokračovali ve studiu dál.

Konec teorií, zpět do reality
Vybaveni těmito informacemi jsme začali pátrat po funkčních textilních výrobcích, které při jízdě na motorce často používáme a které obsahují stříbro. Šlo nám především o termo prádlo, nákrčníky, spodní prádlo a další kousky, které přímo naléhají na tělo a používáme je opakovaně bez každodenního praní. Při naší rešerši jsme si dali jako cíl pro výběr výrobce pár zásadních atributů, přičemž jsme hned pro začátek vyřadili výrobky, které byly ošetřeny pouze povrchovou úpravou.

Dalším cílem byla orientace na tuzemský trh s doložitelnou certifikací výrobku a historií. V tomto nám velmi pomohla Asociace nanotechnologického průmyslu ČR, která sdružuje české firmy z různých odvětví, od textilního průmyslu přes biotechnologie, environmentální aplikace, optiku, až po energetiku, které mají nanotechnologie jako svůj klíčový předmět podnikání. Díky tomu jsme zjistili, že Česko má v tomto oboru ve světě velmi dobré jméno. A to pohladí nejednu hrdou českou dušičku.

Mezi členy asociace jsme pak hledali firmu, která se zabývá výrobou oblečení, ideálně funkčního a zjistili jsme, že je tam jen jediný zástupce, a to společnost NanoTrade s.r.o., která vyvíjí a vyrábí nejen funkční oblečení se stříbrem, nano roušky, nano filtry, ale také nanoprostředky pro ochranu povrchů. V online světě je můžete najít na jejich poměrně známém e-shopu www.nanosilver.cz, kde firma deklaruje, že má největší nabídku nano výrobků v ČR. Jak ale sami víme, ono se toho v marketingu někdy hodně napovídá, a tak jsme se rozhodli výrobky především otestovat.

Nanosilver.cz
Obrátili jsme se tedy na společnost a domluvili si osobní schůzku. Čekalo nás milé setkání s majiteli/manželi a nabrali jsme pocitu, že tady jsme opravdu správně. Čiší z nich nadšení pro věc, baví je celé odvětví nano a jsou rádi, že díky jejich produktům pomáhají snižovat uhlíkovou stopu. Zvyšují totiž společenskou zodpovědnost například i tím, že využívají recyklace PET lahví pro výrobu vlákna, oděvy mají delší životnost a umožňují tedy delší nošení, což znamená méně praní, ale nejvíce hrdí jsou na to, že jejich výrobky jsou vyráběny zde, v České republice.
Když firmu v roce 2004 zakládali vznikl i jejich první textilní produkt – ponožky. Dnes už je ale jejich portfolio produktů opravdu široké a nadále ho i tak rozvíjí. Jejich činnost je propojena s výzkumem na vědeckých pracovištích v ČR, zejména s Centrem pro výzkum nanomateriálů Univerzity Palackého v Olomouci, TUO - VŠB v Ostravě. A firma také spolupracuje s výzkumnými centry a partnery ve Velké Británii, Německu, Rakousku, Itálii, Polsku a USA. To by ale už k uvedení firmy stačilo a pojďme se teď podívat na naše první postřehy a osobní zkušenosti s produkty.

Nekecali, nesmrdí!
Ze schůzky jsme odvezli několik produktů. Začneme ale tím, že šéfredaktora našeho serveru čekala náročná enduro dovolená v Tunisu, kde došlo k velmi podrobnému a náročnému testování thermo trika CZECH, které podle výrobce reguluje tělesnou teplotu jak v chladu, tak i horku. Po desetidenním nošení trika a dovozením do Čech triko neslo sice vizuální známky používání a zežloutlo od tuniského písku, ovšem o jakémkoli zápachu, který jsme zkušeně očekávali, nemohla být řeč. Co nás trochu rozmrzelo bylo, že po vyprání triko už ke své zářivě bílé barvě má daleko, byť jeho vlastnosti jsou trvalé i nadále. Po konzultaci s výrobcem jsme ale získali informaci, že díky produktu Permatex, který taktéž nabízejí, lze při ošetření/impregnaci oděvu před používáním zabránit degradaci barevnosti vlivem nečistot. Za tohle řešení a za to, že i na tohle výrobce myslel, dáváme nakonec firmě palec nahoru. Jeho funkčnost ještě dodatečně řádně ověříme.

Dalším produktem, který si oblíbila především dámská část redakce je kukla. Kukly používáme především proto, že interiér helmy nechceme tak často rozebírat a prát, ale všichni víme, jak moc helma voní a co se v ní tedy asi i množí, když v ní celé léto jezdíte i v těch největších vedrech. Kukla tedy chrání přímému kontaktu obličeje s interiérem a člověk, a žena především, má hned trochu lepší pocit. Zde ale máme produkt zase o level výš. Tedy nejenže mám kuklu, ale mám kuklu, která s sebou nese už výše jmenované vlastnosti. Je velmi lehká, šitá z příjemného materiálu, ve vedru výborně odvádí pot, v zimě hřeje, a i když je šev opticky uprostřed čela, není nikdy na kůži patrný, a to ani po šestihodinovém enduru. Otlačené byly pouze MX brýle, což lze doložit fotografií ze selfie kamery. V době testu jsme o kukle už dávali vědět na našich sociálních sítích a jedna z našich sledujících tak požádala nanosilver® o zhotovení kukly ve fosforové růžové. Pro někoho háček, pro nanosilver® ale otázka pár týdnů od výroby až po začlenění na e-shop, přičemž s objednávkami od dalších žen motorkářek se pak roztrhl pytel. A dámy rozhodně nešetří pochvalami, což nás nejen velmi těší, ale zároveň utvrzuje v tom, že tahle spolupráce dává opravdu smysl.

Tričko s dlouhým rukávem Nanosilver Himaláje CZECH s vláknem Thermo°Cool jsme vzali do tuniské pouště, kde ho Seikos poctivě mučil ve 40-stupňových vedrech na motorce v dunách a lze říci, že triko dostalo pořádně na triko. Sloužilo každý den a bylo jen zhruba obden namočeno v nějakém jezírku v oáze. Bez jakéhokoliv praní - prostě jen namočeno. Přežilo jak triko, tak pilot a také jeho spolubojovníci v týmu. Lze si snadno představit jak by po týdenní zátěži v poušti vypadalo jakékoliv jiné oblečení. Triko Nanosilver Himaláje CZECH přežilo a dobře posloužilo i v horkých podmínkách.

Tohle není konec, tohle je začátek!
K podrobnějšímu testu jednotlivých produktů se ovšem ještě dostaneme. Nechceme šít nic horkou nanojehlou a tak si konkrétní postřehy ještě necháme v čase uzrát. Chceme produkty otestovat v náročných podmínkách na enduru, trialu, při běhu a cvičení, a to v různých klimatických podmínkách a různých situacích. V rámci testu těchto pokrokových technologiích jsme tedy na úplném začátku, ale i tak jsme zatím nadšení. Aktuálně jsme si objednali od firmy další produkty, jako je spodní prádlo, trika s individuálním brandem, a třeba i kompresní ponožky a těšíme se tak nejen na jejich testování, ale i na to, že je postupně začleníme i do běžného života. Ale o tom zase příště.

Nanosilver

Děkujeme Nanosilver za zápůjčku

+ pevný materiál

+ prokazatelně zabraňuje zápachu

+ dlouhodobě použitelný

+ reguluje jak za nízkých teplot, tak za vysokých

 

- kolem límce není strečový materiál - obtížnější navlékání přes hlavu