Honda se snaží pojistit si dodávky komponent pro stavbu motocyklů. Proto se spojila s firmou Hitachi a společně skoupili výrobce brzdových (a spojkových) systémů Nissin, výrobce karburátorů, systému vstřikování a řízení plnění motorů Keihin a výrobce podvozků a tlumičových řešení Showa.

Celý proces je velmi složitý a probíhá již od léta 2019. Koupit takto velké výrobce bylo totiž nad síly firmy Honda a proto se spojila s firmou Hitachi. Společně založili společnost Hitachi Automotive Systems (HAS). Do ní Honda vložila stávající podíly, které v Nissin Kogyo Co. Ltd. (35%), Showa Corp. (34%) a v Keihin Corp. (40%) vlastnila. Tím si zajistila 33,4% vlastnictví Hitachi Automotive Systems. Zbylých 66,6% vlastní společnost Hitachi Ltd., která do HAS vložila další mnohá aktiva, ve formě systémů pro hybridní a elektrické pohony, systémů ABS, systémů řízení a tlumení pro automobily a mnohé další. A samozřejmě dostatek financí pro nákup akcií zmíněných společností.

Nutno říci, že koláč, který se peče od léta 2019 byl dopečen až nyní, kdy v březnu 2021 dokončila Honda převod svých podílů do Hitachi Automotive Systems. A nyní byla celá transakce posvěcena antimonopolními orgány.

Hitachi A Honda se již v létě 2019 domnívali, že konsolidace jednotlivých společností pod jednu střechu nejen že ušetří společnostem náklady na administrativu, ale také vylepší vyjednávací pozici společnosti na trhu základních materiálů. A také na trhu odběratelů. Protože komponenty Nissin, Showa a Keihin nepoužívá pouze Honda, ale masivně také KTM, Suzuki, Kawasaki, Royal Enfield, Harley Davidson, Triumph a mnoho dalších výrobců motocyklů.

HAS je jednou z mnoha dceřinných společností firmy Hitachi. Hitachi je ohromný konglomerát řádově převyšující velikost Hondy, jehož aktivity jsou mimo automotive odvětví také v důlních činnostech, v elektrárenském průmyslu, dopravních systémech jako jsou vlaky a lodě, IT systémech, elektronických systémech, ve zdravotnictví, vojenských systémech, letectví a téměř ve všem, na co byste si vzpomněli.

Původní společnosti Nissin Kogyo Co. Ltd, Showa Corp. a Keihin Corp. půjdou do likvidace. HAS si ponechá značky Nissin, Showa a Keihin. Prodeje těchto značek generují roční obrat více než 20 miliard dolarů. 75 tisíc zaměstnanců pracuje v deseti továrnách v Americe, jedenácti továrnách v Japonsku, pěti továrnách v Evropě, jedenácti továrnách v Číně a sedmi dalších továrnách různě rozesetých po Asii.

Dá se očekávat, že se Nissin, Showa i Keihin budou snažit udržet svou pozici externího dodavatele pro mnohé stávající odběratele. Akvizice Hitachi a zejména Hondy je právě pro upevnění své vlastní pozice v dodavatelském řetězci.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY