Motocykly Voge, respektive značka Voge, je značka motocyklů firmy Loncin. A jak je známo, Loncin je dlouholetým výrobcem motorů pro německého producenta BMW. A nejenom motorů, ale také třeba kompletní řady skůtrů C400. V poslední době se ale Voge začíná čím dál tím více profilovat jako výrobce, který využívá know-how svých odběratelů.

Před týdnem byli pozváni někteří zaměstnanci značky Voge a také obchodní partneři, aby jim Voge představilo svou vizi na příští 3 roky. Během nich by mělo přijít na trh 18 nových motocyklů (a skůtrů), přičemž u některých je poněkud nápadně znát, že kopírují nabídku značky BMW.

vge261Voge 900DS

Na slajdu, který byl potají, či naopak záměrně pořízen je vidno, že Voge přijde s celou kolekcí motocyklů, které se nápadně podobají svým konkurentům. Vedle již známých modelů, které již Voge představilo pro letošní sezónu si můžeme všimnout i modelu Voge RR1000, který se velmi nápadně podobá superbike motocyklu BMW S1000RR.

vge263

Nad ním si můžeme povšimnout stroje Voge 1600GT, který má siluetu křižníku BMW 1600GT. Motorizace je neznámá, ale je možné, že tento motocykl bude osazen jakousi verzí či kopií šestiválcového motoru BMW. Mimo to, v příštím roce by chtělo Voge přijít s motocyklem DS750Rally, u kterého se předpokládá, že by mohl být konkurentem BMW F900 GS, tím spíše, že v roce 2026 by chtělo mít Voge na trhu model DS900Rally, který zasáhne BMW frontálně.

vge562

Voge RR666R

Co netušíme je názor BMW. Nabízejí se dvě varianty. Buďto je BMW obejito a tyto stroje se plánují za jejími zády. Druhá je varianta pravděpodobnější - Voge bude pro BMW to, co pro KTM třeba CFMOTO. Levnější alternativou pro méně movité zákazníky, motocyklů, které mají o 50% nižší výrobní náklady a přesto si z jejich prodejní ceny škrábnou své oba. Zákazníkovi to přinese levnější motocykl, s kvalitou, která by se i mohla podobat kvalitě motocyklů BMW.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Možná dohoda je vidět již na modelu DS900. Ten přímo konkuruje modelu BMW F 900 GS. Voge je ovšem ve všech parametrech horší. Nižší výkon (94 versus 105 koní),  vyšší hmotnost (238 versus 219 kg), horší standardní výbava, ovšem téměř o 100 tisíc korun nižší cena. Což je tak veliký rozdíl, že se dá říci, že si ty stroje až tak moc nekonkurují a spíše vzájemnou nabídku doplňují. Podobně tak tomu může být i u výše zmíněných plánovaných modelů.