Roberto Colaninno byl bezesporu jednou z nejvýznačnějších a současně jednou z kontroverzních osobností italského průmyslu. Byl spojován s neúspěchy, ale především s úspěchy italského průmyslu. Se zármutkem nyní Piaggio oznamuje, že Roberto Colaninno zemřel několik dnů po svých 8. narozeninách.


Roberto Colaninno měl za sebou celou plejádu aktivit, než v roce 2002 zakotvil jako ředitel u výrobce skůtrů a lehkých užitkových vozidel Piaggio. Tato společnost mu v roce 2003 již patřila celá, díky systému "kreativního financování", za což byl jistými kruhy nezřídka kritizován. Prostřednictvím tohoto pákového odkupu ovšem vznikl Piaggiu celkový dluh převyšující půl miliardy Euro, protože díky uvedenému financování byly dluhy za nákup společnosti připsány právě na vrub této společnosti. Ani to mu nezabránilo k expanzi, díky které v roce 2004 odkoupil výrobce motocyklů Aprilia.


Nad Piaggiem se začaly stahovat mračna a muselo se v roce 2005 bránit pokusům o nepřátelské převzetí, zejména tehdy indickým kapitálem. Proto Roberto Colaninno kótoval Piaggio na burze, kdy mu primární emise akcií přinesla tolik peněz, že jimi umořil všechny dluhy a ještě mu zbylo na koupi značky Moto Guzzi (2007-2008). Tehdy Colaninno započal intenzivní ozdravný proces, který udělal z Piaggia dnes největšího výrobce dvou a tříkolových vozidel v Evropě a čtvrtého největšího výrobce na světě. Piaggio vyrábí mimo vozidel své vlastní značky také skůtry Vespa, motocykly Aprilia, Moto Guzzi, Gilera, Scarabeo, Derbi a Ape.

Jeho kreativní způsob financování průmyslu mu přinesl celou řadu ocenění a také čestných titulů. Roberto Colaninno za svůj život zažil dramatické pády a také famózní úspěchy. Právě na vrcholu svého jednoho z úspěchů, kdy má nyní Piaggio za svých necelých 140 let činnosti historicky nejvyšší hodnotu, nás opustil, ve věku dožitých osmdesáti let.