Se čtyřmi argumenty nastoupili "zelení" proti motorkářům, kteří se již po více než 100 let projíždějí po písečných dunách Oceano Dunes - Pismo Beach na jihu od kalifornského San Jose. Setrvalý tlak vyústil k soudním žalobám, které zelení prohráli.

"Už ani písek jim není svatý" by se chtělo říci. Po stovce let, kdy se po sedmikilometrovém písečném poli Oceano Dunes na jih od Pismo Beach proháněli motorkáři se ochranářským organizacím po setrvalém tlaku podařilo přesvědčit California Coastal Comission (CCC), aby od roku 2024 vyhlásila zákaz vjezdu vozidel, kempování a jakékolv aktivity "ohrožující přírodu". Argumentovali, že jízda v písečných dunách u pobřeží oceánu ohrožuje ptáky, způsobuje pohyb písečných dun, způsobuje nadměrné emise ze spalovacích motorů a způsobuje víření písku, což má za následek písečné mlhy v oblasti.

CCC přitom již nedávno vyhlásila zákaz na 2100 akrech (z 3600) celkových a nyní chtěla oblast uzavřít veřejnosti úplně. Což se ji nepovedlo, protože byla za své jednostranné nařízení zažalována rovnou ze čtyřech stran, od několika organizací, ať už motorkářských, tak organizací pro ochranu písečných ploch, tak také od asociace výrobců a prodejců volnočasového vybavení.

Naopak, výše zmíněným skupinám odpůrců uzavření oblasti se podařilo prokázat, že pohyb veřejnosti, turistů i motorkářů má pozitivní vliv na některé aspekty tamní fauny a současně, lidská aktivita nijak negativně neovlivňuje tamní písečná pole a duny. Například, že písečné duny se samy přesouvají díky poryvům větru a nikoliv, že by je přehazovali sem a tam terénní motorky. K tomu dopomohly i letecké snímky oblasti, které se datovaly zpětně až do roku 1930. A ty prokázaly, že i přes téměř 100 let využívání dun pro tyto turistické aktivity není tímto působením oblast nijak poškozována.

CCC taktéž argumentovala, že přítomnost turistů v oblasti ohrožuje hnízdění malého brodivého ptáčka Kulíka sněžného, což bylo dokonce vyvráceno empirickým měřením, kdy byl v době Covidu vyhlášen zákaz pohybu na veřejnosti a duny zůstaly na více než rok opuštěny. Populace Kulíka sněžného v té době dokonce poklesla a začala znovu růst až poté co byly duny veřejnosti zase otevřeny. Díky podpoře jejich populace díky výběru vstupného a také díky financím získaným z turismu v oblasti.

Tento soud je důležitou zprávou pro celých více než 1200 kilometrů dlouhé kalifornské pobřeží a obecně pro offroad zábavu v mnoha místech Země. Díky němu se podařilo prokázat (a Zelení to nedobrovolně zaplatili, protože museli uhradit všechny soudy a znalecké posudky), že offroad ježdění v písečných dunách nijak neohrožuje duny jako takové, neohrožuje ani flóru, ani faunu v oblasti a naopak, je to bezbolestný příjem do pokladen turistického průmyslu.