Jsme v poslední době svědky vzniku nových značek jednoho výrobce. Třeba Citroen prodává své sportovní vozy pod značkou DS, nebo Renault prodává některé své vozy pod značnou Mercedes. Podobně tomu je u Harley Davidsonu.

Harley Davidsonu došlo, že elektrické motocykly kolem sebe sdružují zcela jinou sortu uživatelů než motocykly se spalovacím motorem. Ba co víc - dění kolem elektrických strojů možná přímo narušuje po léta budovanou komunitu, na které stojí klíčový byznys značky.

Proto HD zakládá samostatnou značku LiveWire, do které vyčlení svou elektrickou premiéru - elektrický Harley Davidson Livewire. Oficiální spuštění aktivit značky je naplánováno na 8. června 2021.

Jochen Zeits, prezident Harley Davidsonu k tomu řekl, že "Jedním ze šesti pilířů naší Hardwire strategie je vedení v oblasti elektrických motocyklů. Zřízení značky LiveWire jakožto plně elektrickou značku nám dá možnost definovat trh elektrických motocyklů a vytvořit si na něm vedení. Cílem je vytvořit nejvíce žádanou značku na světě. LiveWire bude pionýrem ve světě budoucích motocyklů - nejen v městských motocyklech, ale i v dalších segmentech. LiveWire plánuje vyvinout technologie, které budou použitelné i v budoucích motocyklech Harley Davidson."

Detaily nové značky

LiveWire bude spolupracovat se stávajícími prodejci Harley Davidson jako nezávislá značka. První model značky LiveWire (předpokládáme že to bude stávající rebrandovaný Livewire) má přijít se stávajícím retailovým formátem. Současně chce LiveWire otevírat své vlastní dealerství v lokalitách, kde to má již nyní smysl. Počínaje Kalifornií.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

LiveWire bude samozřejmě stále majetkem Harley Davidsonu. HD bude zajišťovat vývoj a výrobu a i samostatná dealerství budou v područí HD.