Firma RADE/GARAGE z Brandýsa nad Labem je poměrně dost známá, zejména v komunitě rally jezdců a enduro cestovatelů. Nově rozšiřuje svůj sortiment o navigace, kterými osloví i širší motorkářskou obec.

Firma RADE/GARAGE začínala doslova v garáži, vývojem a výrobou kitů, s jejichž prostřednictvím jste mohli udělat z "obyčejné" terénní motorku rallyovou. Tyto kity jsou stále nosným výrobním programem, ovšem sortiment výrobků a produktů je rok od roku širší, přičemž již nesmí chybět ani pokročilé navigační systémy.

R/G se stává prodejcem značky Carpe Iter. V nabídce R/G tedy je nyní možné najít robustní navigační tablet Carpe Iter V4b s úhlopříčkou 7 palců. Ten je uchycen v antivibračním držáku, který odolá i nejhrubšímu zacházení a rychlým rally jízdám v drsném kamenitém terénu.

Tablet Carpe Iter je postaven na otevřeném Androidu a je v základu vybaven kopou softwaru počínaje Google mapami, Waze a konče neomezenou licencí navigace Locus Maps Premium. Majitel si do tabletu samozřejmě dále může nainstalovat jakoukoliv jinou další verzi své oblíbené navigace.

Tablet díky maximálnímu jasu obrazovky 1000 nits umožní dobrou viditelnost i za jasných slunečných dní a mimo normy odolnosti proti prachu a vodě IP67 splňuje normy nárazuvzdornosti MIL-STD-810G. Tablet je vybaven 4G/LTE konektivitou a tak ho můžete osadit SIM kartou a být s ním stále online.

Pro cestovatele, kteří nepotřebují nadstandardní odolnost proti otřesům, jejich doménou je asfalt a občas si vyrazí po šotolinových cestách, je v nabídce R/G připraven tablet DMD T865. Ten sice nabídne o malinko nižší maximální jas displej, má ho ovšem o další palec větší (8 palců).

Tablet DMD T865 je vybaven Androidem, s možností instalace jakéhokoliv navigačního systému. Podobně jako tablet Carpe Iter, i DMD tablet je vybaven 4G/LTE komunikací a můžete do něj vložit rovnou dvě SIM karty. Tablet má také odolnost proti prachu a vodě IP67. Z výroby je vybaven systém DMD2, který vám ihned z krabice nabídne možnost navigace po asfaltu, po lesních či polních cestách, ale také již předinstalovaný roadbook ve stylu dakarské rally.

Třetí a nejdražší navigační systém v nabídce R/G je Garmin Thread Overland. 8-palcový navigační tablet je postaven na uzavřené variantě Androidu 8. Ačkoliv v něm nenajdete Google služby, jako Google Play Store a tudíž si do něj nemůžete úplně samozřejmě nainstalovat své další oblíbené aplikace, tablet umožňuje instalaci APK souborů a tak je možné do něj nainstalovat prakticky jakoukoliv aplikaci, pro kterou najdete příslušný APK soubor. Takže i do tohoto Garmina si můžete nainstalovat Locus Maps či DMD2 systémy, jako u dvou předchozích konkurenčních tabletů.

Garmin Thread Overland vyniká odolností proti vodě a prachu IP67 a stejně jako předchozí tablet DMD je doporučován pro běžné cestování, pro cestovní enduro, nikoliv pro hard offroad použití. Vzhledem absenci odpruženého držáku tabletu. Držák sám o sobě je ale velmi masivní a jasnou výhodou tabletu Garmin Thread Overland je přítomnost SOS komunikačního systému inReach, který vám umožní se dovolat případné pomoci i uprostřed Sahary skrze satelitní systém Iridium.

Stejně jako tablet Carpe Iter, i tento navigační tablet nabízí jas displeje 1000 nits, takže zajistí dobrou viditelnost i za jasných slunečných dní.

RADE/GARAGE exkluzivně ke všem třem tabletům dodává zdarma instalační kostičku, která umožní instalaci všech tabletů ve třech různých výškách na standardizovanou 12-milimetrovou hrazdičku, kterou můžete najít v sériové výbavě mnoha adventure motocyklů. Případně si je můžete přikoupit, například v případě motocyklů KTM či BMW. Tato instalační kostička v ceně 39€ vám bude k tabletu dodána zdarma.

Je vhodné zmínit i fakt, že ovládání dotykových tabletů za jízdy není zcela bezpečné. Proto má R/G v nabídce specializované bluetooth ovladače, opět od firmy Carpe Iter. Robustnost a kvalita Carpe Iter je na tak vysoké úrovni, že tyto její produkty jsou prodávány po celém světě a třeba značka Fantic je využívá jako sériovou výbavu svých motocyklů.

Ovladače Carpe Iter jsou dva. I my sami máme vynikající zkušenost s ovladačem Carpe Iter Adventure, který je vhodný pro všechny cestovatele, ať na asfaltu, tak v lehkém i těžším terénu.

Pro závodní jezdce je ideální Carpe Iter Terain controler, který díky CNC hliníkovému zpracování odpustí i velmi hrubé zacházení a pády. Oba ovladače komunikují se všemi třemi uvedenými tablety a dovolí vám palcem levé ruky za jízdy posouvat obrazem, zoomovat mapu a vlastně provádět jakékoliv operace, které si na jednotlivá tlačítka můžete navolit.

RADE/GARAGE se prezentuje anglickou webovou stránkou a anglicky namluvenými videi. Protože drtivá většina jejich zákazníků pochází ze zahraničí. Ovšem nenechte se zmást, v případě zájmu o kterýkoliv jejich produkt, či při potřebě s nimi cokoliv prokonzultovat, hovoří samozřejmě česky. Stejně jako si můžete jejich produkty zakoupit přes jejich webové stránky, bez problému vám je prodají přímo v jejich "garáži" v Brandýse nad Labem. Jakkoliv ta jejich "garáž" má po několika letech úspěšného podnikání poněkud větší rozměry.