Ne že by se nás to týkalo, protože stále platí, že nové indické motocykly Jawa se neplánují v Evropě prodávat, ale je dobré se o tom zmínit, vzhledem k původu značky Jawa.

Firma Classic Legends uvedla Jawu Pérák společně s Jawou 300 Classic a Jawou 300 Forty-Two patnáctého listopadu 2018. To, že přijde Classic se vědělo již měsíce předem. Že přišla i Forty-Two, bylo pro někoho mírným překvapením. Tom že Classic Legends ukáže i novodobý Pérák, bylo pro leckoho překvapením velikým.

Nejen vzhledem bobbera, navracejícím se téměř o sedmdesát let nazpátek, ale také odlišnou, výrazně lepší technickou specifikací stroje. Pérák měl při uvedení oproti svým sourozencům silnější motor, lepší podvozek a brzdy. A tehdy taktéž neznámou cenovku a datum uvedení.

 

Classic Legends obě dvě neznámé doplňuje. Cena stroje bude 189000,- indických rupií, což je zhruba 61000,- Kč. To je cena cca o 20% vyšší než u Classic, nebo Forty-two. Datum uvedení na trh je upřesněno na září 2019. Přednostně budou uspokojovány stroje s předobjednávkou, takže běžný prodej bude až v listopadu 2019.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY

Jawa Pérák je poháněna vodou a vzduchem chlazeným jednoválcovým motorem o objemu 334 ccm, který dává maximální výkon 30 koní a  kroutící moment 31 Nm. Čtyřventilovou hlavu doplňuje elektronické vstřikování paliva a přenos na zadní kolo je realizován skrze šestistupňovou převodovku. Kola jsou bržděna kotoučovými brzdami prostřednictvím třmenů značky Bybre.