Moto Guzzi slouží v italské armádě, v policii, u karabinérů a obecně u ozbrojených složek již od roku 1930. K připomenutí této dlouhé služby si pro rok 2022 připravila továrna na březích jezera Como speciální připomínkovou edici adventure motocyklů.

Moto Guzzi je nejstarší evropská značka motocyklů, která bez přerušení vyrábí motocykly. Založena v roce 1921, nedávno oslavila kulatiny. První vojenská zakázka přišla již v roce 1930, kdy si armáda objednala stovky motocyklů Alce (Jelen), které byly dodávány až do poválečného období. Po válce začaly motocykly Moto Guzzi používat i ostatní ozbrojené složky státu a jen pro připomenutí, legendární model V7 byl postaven jakožto zakázka pro prezidentskou stráž.  V85 TT Guardia D´Onore je model, který má vzdát čest obranným složkám italského státu, které stroje Moto Guzzi používají kontinuálně od roku 1946.

Guardia D´Onore přijde v čistém černém lesklém laku, se stříbrnými elegantními polepy . A nebude to stoj pouze o jiné barvě. Bude vybaven doplňky, stejně jako byla svého času prodávána vymazlená edice NTX. Již v základu bude vybaven padacími rámy, LED přídavnými mlhovými světly, vyšším travel plexisklem, centrálním stojanem a speciálními kufry, které budou jako doplňková výbava.

Každý jednotlivý motocykl bude mít na klemách řídítek vygravírované sériové číslo do celkového množství 1946 kusů. Tak vysoké číslo, že by se snad ani nedalo hovořit o limitované edici. Každý z majitelů taktéž dostane knihu o historii značky Moto Guzzi.

Je ovšem možné, že tento počet motocyklů se nakonec vůbec nedostane na veřejnost. Italští Carabineri aktuálně velmi často využívají služeb motocyklů Ducati Multistrada 950. Oproti Ducati totiž tato Guzzi vyniká snadným servisem, OVH-čkovým rozvodem s pouhými dvěma ventily na válec, vzduchem chlazeným motorem a pohonem kardanem. Přitom poskytuje dostatečných 80 koní a příkladnou ovladatelnost. Moto Guzzi V85 TT Guardia D´Onore by se mohla ve větším množství ukázat v jejich službách a tak se mezi veřejnost nemusí dostat v tak vysokém počtu.

POSLEDNÍ SOUVISEJÍCÍ NOVINKY